Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties

Om de kwaliteit van het print -en snijwerk te garanderen, hebben wij een aantal richtlijnen opgesteld waaraan de door u aangeleverde bestanden moeten voldoen.

Tips & adviezen

Bij het opmaken van de PDF-bestanden voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan. Tips voor een optimaal resultaat:

  • Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, Ai, EPS of eventueel in JPG. Het is niet mogelijk om JPG bestanden te snijden of te contouren. JPG bestanden kunnen ook niet bewerkt worden voor eventuele steunkleuren of aanpassingen in het ontwerp. (Een JPG omzetten als PDF wil niet zeggen dat het bestand dan wel te snijden, contouren of te bewerken is.)
  • Wij raden downsamplen tijdens het opslaan van de PDF af.
  • Beelden die aangeleverd worden voor printwerk, graag aanleveren met afloop (zie afloop) maar zonder snijtekens en paskruisen.
  • Lever geen versleutelde PDF bestanden aan.
  • Bestanden graag opmaken in CMYK.
  • Lever een bestand per onderdeel aan: geen ontwerpen combineren of meerdere (dezelfde) ontwerpen in één bestand plaatsen. Bijvoorbeeld: Je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks besteld en niet 1 bestand met 100 cirkels.

Zet tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en voorkom je fouten in je prints en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Mochten wij de tekst moeten aanpassen, lever dan altijd het lettertype aan.

Voor alle afwerkingen geldt 10 mm rondom, als enige uitzondering geldt;

  • Behang: 50mm rondom
  • Beeldmateriaal vrachtwagens/bakwagens: 50mm rondom

Bestanden tot 3000mm moeten in schaal 1:1 opgemaakt worden. Alles boven de 3000mm moet in schaal 1:10 opgemaakt worden.

De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand. In het algemeen varieert de resolutie tussen de 100 en 300 dpi. Om het beeld het beste te beoordelen, zet je je schermweergave op 100%.

Voor de ontwerpen met foto’s erin geldt, zorg dat de koppeling van de beelden zijn bijgesloten in het bestand. Of lever de gekoppelde beelden los aan.

Alle bestanden die niet in een rechthoek worden gesneden worden in contour gesneden. Hierbij geeft de Kiss-Cut lijn aan waar en hoe exact wij jouw ontwerp gaan snijden. Maak deze Kiss-Cut lijn aan in een aparte laag en geef deze lijn de kleur 100% magenta.

Bij het ontwerpen en opmaken van jouw bestanden gebruik je regelmatig de kleur zwart. Sterker nog, het is een van de meest toegepaste kleuren in ieder ontwerp. Maar zwart is niet altijd ‘gewoon’ zwart. De kleur zwart kent vele variaties. Hoe lever jij nou de beste kleur zwart aan in jouw ontwerp? Voor digitaal printen gebruik je voor de meeste ontwerpen standaard de CMYK-verhouding C0% M0% Y0% K100%. Is je print voornamelijk zwart en/of wil je een echt diepe, zwarte kleur bereiken? Dan raden wij de verhouding C50% M50% Y50% K100% aan.